Uit de klas!

De werkvormen zijn zo ontwikkeld dat iedereen deze gesprekken met de klas aan kan gaan. Elke werkvorm bevat een handige prestentatie en een simpele handleiding met tips en voorbeeldvragen. Je kan zelf kiezen of je de les precies volgt of er delen uit haalt die aansluiten bij je eigen lessen. 

De website is gericht op secundair onderwijs.  Waarbij leerlingen worden aangesproken op hun inleefvermogen, inzichten in hun eigen oordeel ontwikkelen, aangezet worden tot kritisch denken en leren in gesprek gaan over hun eigen ervaringen.  Elke werkvorm biedt kansen tot zeer leerrijke discussies en nieuwe inzichten.

We kozen de volgende werkvorm uit rond vooroordelen en racisme

Impliciete Associatie Test (10 min)

De test meet of je bepaalde associaties makkelijker maakt dan andere, en of je brein verschil maakt tussen mensen met een andere huidskleur of afkomst, berekend op basis van reactiesnelheid. Laat de leerlingen naar de website www.onderhuids.nl/test-jezelf gaan. Daar kunnen ze kiezen tussen twee tests: een op basis van huidskleur, de ander op basis van afkomst. Je kunt de hele klas dezelfde test laten maken, of bijvoorbeeld de klas opdelen in tweeën. Vraag leerlingen om de test zo snel mogelijk en geconcentreerd te spelen, en om na het ontvangen van hun persoonlijke resultaat (dit duurt ongeveer 5 minuten) in de tekst in de uitklapblokjes te lezen.

Na afloop van de test praat je met de klas over de uitkomsten. Vraag de leerlingen naar hun eigen ervaringen en naar de informatie in de uitklapblokjes. Wat zegt de test wel en wat niet? En wat betekent dit voor hun gedrag en voor onze samenleving?

Voorbeeldvragen:

  • Hoe was het om de test te doen?
  • Welke uitslag heb je en wat vind je hiervan?
  • Had je die uitslag verwacht?
  • Wat zegt die uitslag volgens jou?