BuSO-school Ter Strepe in Middelkerke inspireert met wereldburgerschapseducatie

Ter Strepe in Middelkerke inspireert met wereldburgerschapseducatie

Op Hallo Inspiratiedag 2018 willen we het buitengewoon secundair onderwijs speciaal onder de aandacht brengen. Het is een terechte opmerking dat het educatief aanbod voor wereldburgerschapseducatie in het BuSO wat mager uitvalt. Deze situatie noodzaakt BuSO schoolteams des te creatiever uit de hoek te komen. Leerkrachten en leerlingen steken dan maar zelf de handen uit de mouwen. Hun aanpak kan meteen ook als boeiende inspiratiebron voor de andere vormen van secundair onderwijs gelden.

Daarom gingen we op bezoek naar Ter Strepe in Middelkerke. De twee WBE-verantwoordelijken Femke Major en Frans Vandewalle vertellen geïnspireerd over hefbomen en valkuilen van hun wereldburgerschapswerking. Daarover zullen ze ook getuigen tijdens Hallo Inspiratiedag op17 april in Gent.
 

Een ervaringsgerichte aanpak? Een evidentie!

Frans was op school al jaren actief in de administratieve ondersteuning. Zes jaar geleden vond hij het tijd om met de jongeren zelf aan de slag te gaan. En dat doet hij nog elke dag met volle goesting: “Voor je grote wereldthema’s aanpakt, moet je aanvoelen waar die jonge gasten zelf mee bezig zijn, waarin ze geïnteresseerd zijn. En dan ontdek je al vlug interessante linken waar je dankbaar gebruik van kunt maken. Wat bij ons goed werkt is dat je die jongeren uit de gewone schoolcontext haalt. Dat vraagt wel wat inspanning, en soms ook wat risico, vanuit onze hoek. Maar eens je bijvoorbeeld met hen op tweedaagse bent, dan komen er zoveel verborgen talenten naar boven waar we dan gretig op inspelen. We kiezen er wel bewust voor om eerst bij de gemotiveerde jongeren iets los te weken. Eens zij gemotiveerd zijn, dan is de kans veel groter dat zij de meer passieve jongeren mee op sleeptouw nemen. Zij kunnen dat veel beter dan wij, de leerkrachten."

Een aanpak vanuit diverse invalshoeken

Ze maken ook nog gebruik van andere ‘hefbomen’ op school. Zo zorgt het team ervoor dat het zoeken naar een gepaste job voor de YOUCA- werking (ex-Zuiddag) een succeservaring wordt. Het feit van ‘zelf’ een job te vinden versterkt in grote mate het zelfvertrouwen van de leerlingen waardoor ze met veel enthousiasme hun job bij de gemeente of in een handelszaak opnemen. ‘Leerlingenparticipatie’ kan je in deze context wel letterlijk nemen. De leerlingen zijn gemotiveerd, hun zelfbeeld groeit.

Deze positieve ervaringen maken dat ze zich ook spontaner openstellen voor bijvoorbeeld het kunstproject ‘Coming World Remember Me’ aan het oorlogsfront in Zillebeke onder leiding van kunstenaar Koen Van Mechelen. Dit is een activiteit rond Vredeseducatie dat niet op zichzelf staat maar naadloos gelinkt wordt met een musical rond 1914-18, met een bezoek aan Flossenburg, het vouwen van poppy’s, een tweedaagse uitstap naar het front Nieuwpoort-Diksmuide en zelfs een reis naar Nice (voor een herdenking van de terroristische aanslag). “Al deze initiatieven en uitstappen worden omkaderd in de lessen aan de hand van heel veel beeldmateriaal. Dat laatste is heel belangrijk gezien jongeren in een uitgesproken beeldcultuur leven“, voegt Femke hier aan toe. “Ook bezinningsmomenten worden automatisch gekoppeld aan creatieve momenten waar leerlingen met grote betrokkenheid aan meewerken.”

 

Nood aan een groot draagvlak op school

Een dergelijke multidimensionale aanpak kan niet enkel gedragen worden door Frans en Femke. Voortdurend gaan ze aan de mouwen trekken van hun collega’s. En gelukkig heeft dit effect. Maar aangezien het team de volgende jaren voor een grote  transitie staat, er zullen verschillende ervaren collega’s op pensioen gaan, moet er nu aandacht worden besteed aan de verankering van deze ervaringsgerichte aanpak. Het zou jammer zijn als deze ervaring verloren zou gaan. Daarom is er nood om de nieuwe jonge collega’s van meet af aan op dit duurzame spoor te zetten en duidelijke lijnen uit te zetten in hun pedagogisch project. Een uitdaging, niet alleen voor Femke en Frans, maar voor het ganse team!