Wereldeconomie en consumptie

Wat verstaan we onder wereldeconomie en consumptie?

Onze welvaart is afhankelijk van complexe globale systemen. Beleidskeuzes van bedrijven en overheden, maar ook gedragskeuzes van burgers kunnen deze globale systemen beïnvloeden en veranderen.

Door verantwoordelijkheid op te nemen en in te zetten op een rechtvaardige wereldeconomie en duurzame consumptie creëren we een hefboom voor welvaart, welzijn en ontwikkeling.

Hoe werk je aan wereldeconomie en consumptie in de klas en op school?

Wereldeconomie en handel zijn thema's die in de actualiteit regelmatig aan bod komen. Denk aan multinationals die duurzame initiatieven op de markt brengen of die juist in opspraak raken doordat ze enkel winstbejag nastreven en bijvoorbeeld bepaalde rechten van werknemers schenden. Bij dit thema komt heel duidelijk naar voren dat globale systemen linken hebben met elkaar en dat wat wij hier doen effect heeft elders op de wereld (en omgekeerd)

Breng je leerlingen diverse vaardigheden bij:.

HOOFD

Leer je leerlingen hoe economische systemen met elkaar verbonden zijn en welke rol overheden, multinationals en burgers zelf spelen in de werking van deze systemen.

HART

Besteed aandacht aan de normen, waarden en emoties van verschillende betrokkenen en belanghebbenden. Waarden en emoties zijn nauw met elkaar verbonden. Wie zich emotioneel betrokken voelt, is meer gemotiveerd om actie te ondernemen.

HANDEN

Ga samen met je leerlingen na hoe ze zelf bij het winkelen bepaalde verantwoorde keuzes kunnen maken in de zaken die ze aankopen. Ga bijvoorbeeld eens na waar hun rugzak of sneakers van dat toffe merk nu echt vandaan komen.

Kleur Bekennen zet in op Wereldeconomie en consumptie

Voorbeeld: 14 mei, World Fair Trade Day

Wereldwijd is het op 14 mei World Fair Trade Day. Dan worden in verschillende landen activiteiten georganiseerd om eerlijke handel te promoten. Eerlijke handel heeft impact op miljoenen boeren in ontwikkelingslanden. Onze Infofiche Fair Trade bundelt allerlei mogelijkheden om met de klas te werken rond de World Fair Trade Day.

Ga zelf aan de slag!

Consulteer ook onze Inspiratiebundel Fair Trade met educatieve materialen rond dit thema of bekijk de video 'Samen krijgen we gelijk' van Oxfam Solidariteit

Bekijk de materialenbundel over Wereldeconomie en consumptie

Samen krijgen we gelijk!