Dans & meditatie: Creatieve dans en bewegingsworkshop (door Mozes)

NGO of educatieve organisatie :  
Beschrijving
Korte beschrijving van doel, inhoud en methodiek :  
We komen samen in een sfeervolle cirkel en maken kennis met elkaar. Het onderwerp straatkinderen wordt geïntroduceerd en hierover worden gedachten uitgewisseld. Op speelse wijze worden de kinderen d.m.v creatieve verbeelding in contact gebracht met de aarde, de thuisster en de straatkinderen. Begeleid door het ritme van de trom begeven we ons in de droomwereld van straatkinderen. Via dans -en bewegingsspelletjes ontmoeten we elkaar en tonen we met ons lichaam wat we voelen. We bewegen in een vrije dansexpressie in een cirkel. Tot slot sturen we onze liefde en dankbaarheid uit naar alle straatkinderen, gevolgd door een praatcirkel waarin kinderen iets persoonlijks kunnen delen. Plezier, spontaniteit en creativiteit staan centraal!
Methodiek :  
Sport en beweging
Doelgroep :  
Kleuteronderwijs
Lager onderwijs
Lager onderwijs :  
1ste graad
2e graad
3rd graad
Minimum aantal deelnemers :  
8
Maximum aantal deelnemers :  
25
Tijdsduur :  
1u
Materiaal dat door de school voorzien moet worden :  
muziekinstallatie (indien niet aanwezig kan het eventueel door ons meegebracht worden)
Accommodatie die door de school voorzien moet worden :  
turnzaal of polyvalente zaal (zonder tafels of stoelen) met goede vloer en voldoende ruimte om te dansen, yoga, spel ea
In welke provincie(s) vindt de workshop plaats ?  
Antwerpen
Vlaams-Brabant
Limburg
Oost-Vlaanderen
West-Vlaanderen
Brussel
Transportkosten :  
0.35€ per km
Prijs per sessie :  
95.00€
Belangrijkste doelstelling van de workshop :  
Respect voor jezelf en voor anderen! Let's dance! Verdraagzaamheid ontstaat als je andere culturen en werelden leert kennen. Je hoeft daarvoor niet ver te reizen : onze dansteachers brengen de wereld van de straatkinderen naar jouw klas! Via dans, yoga en spel worden de kinderen en jongeren zich bewust van hun eigen lichaam, en komen thuis in hart en gevoel. Dansende kinderen zijn gelukkig, blij en gezond, en voelen zich veilig en vreugdevol. Ze kunnen beter omgaan met moeilijke situaties (zoals oa onlangs de aanslagen, geweld, maar ook situaties in hun kleine omgeving). Vanuit het welbevinden en goed gevoel komen zij makkelijker tot een sociale, respectvolle en liefdevolle interactie met kinderen in hun omgeving, klas of familie en ook verder weg nl. de kinderen in de 3e wereld of vluchtelingen. Via een inleef-dansreis naar de wereld van de straatkinderen laten we de kinderen reflecteren over hun eigen levensstijl en consumptiegewoonten, zodat zij beter kunnen beseffen en waarderen hoe goed ze het hebben. Niet enkel respect tov zichzelf en anderen, maar ook respect tov de aarde, de natuur (milieubewustzijn en ecologie) zijn belangrijk. Van de kleine wereld (je eigen lichaam), maken we de beweging, stap voor stap naar de grote wereld rondom je. Erg educatief en toch keileuk via dans, yoga en spel.
Verloop van de workshop: beschrijf het verloop van de workshop en maak voor elke fase een nieuw item aan :  
Type :  
bewegen
Tijdsduur :  
40 min
Korte procesbeschrijving :  
combinatie van enkele doe-activiteiten met als hoofdingrediënten : dansexpressie en kinderyoga evenals spel, interactief inleef-verhaal, muziek, zang, crea, ea
Type :  
cool-down & afsluiting
Tijdsduur :  
15 min
Korte procesbeschrijving :  
zachte muziek, cool down, praat-cirkel