Look alike

NGO of educatieve organisatie :  
Beschrijving
Korte beschrijving van doel, inhoud en methodiek :  
Look alike is een ontmoetingsmoment tussen leerlingen uit het OKAN onderwijs en leerlingen uit de eerste en tweede graad van het reguliere secundaire onderwijs. We gaan op zoek naar gelijkenissen en raakpunten tussen de leerlingen om op die manier bruggen te slaan tussen jongeren uit verschillende landen en met diverse etnisch-culturele achtergronden. Hoewel de jongeren vaak een uiteenlopende achtergrond hebben, zijn er ook heel wat gelijkenissen. Door die gelijkenissen in de verf te zetten, leren ze elkaar en elkaars leefwereld beter kennen. Zo willen we bijdragen aan de manier waarop jongeren met een superdiverse samenleving omgaan. De activiteit laat de leerlingen eerst kort kennismaken met elkaar, waarna ze ook echt zullen samenwerken om verschillende opdrachten – zowel binnen als buiten – tot een goed einde te brengen. Tijdens deze opdrachten staat het maken van connecties en het vinden van raakpunten steeds centraal. Look alike kan ervoor zorgen dat vooroordelen ten opzichte van de ander op een interactieve manier weggewerkt worden. Bovendien biedt het een extra oefenkans voor de OKAN leerlingen om de aangeleerde woordenschat en taalkennis in de praktijk om te zetten. Enkele quotes van leerlingen: "Ik vond het heel leuk om nieuwe mensen te leren kennen en om meer over hun cultuur te weten te komen." "Het was een leuke uitstap omdat we nieuwe culturen en godsdiensten hebben ontdekt tijdens onze ontmoeting met de OKAN-leerlingen." "Ik vond het heel leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Ikzelf ben een beetje verlegen maar zij hebben mij goed verwelkomd! Ik zou dit graag nog een keer doen.” "Ik vond het leuk om die jongeren blij te zien. Het maakt me gelukkig dat ze zich bij ons veilig voelen." "Ik vond het heel leuk om andere leerlingen van een andere cultuur te ontmoeten. Ze waren heel lief en leerden ons nieuwe woorden in hun taal." "Het was heel leuk te horen hoe de jongeren in ons land zijn ontvangen en het deed mij plezier om te zien dat sommigen ondanks hun vele problemen, toch hartelijk kunnen lachen"
Methodiek :  
Educatieve workshop
Doelgroep :  
Secundair onderwijs
Secundair Onderwijs :  
1ste graad
2e graad
Type :  
ASO
TSO
BSO
KSO
DBSO
Minimum aantal deelnemers :  
8
Maximum aantal deelnemers :  
25
Tijdsduur :  
3 uur
In welke provincie(s) vindt de workshop plaats ?  
Antwerpen
Vlaams-Brabant
Limburg
Oost-Vlaanderen
West-Vlaanderen
Brussel
Transportkosten :  
0.20€ per km
Prijs per sessie :  
180.00€
Praktische opmerkingen :  
De workshop vindt plaats in de buurt van een okan school. Aantal deelnemers: max. 25 deelnemers (een groep bestaat uit max. 25 leerlingen uit het reguliere onderwijs en 25 OKAN-leerlingen)
Belangrijkste doelstelling van de workshop :  
De leerlingen willen elkaar beter leren kennen en tonen interesse in anderen. De leerlingen gaan op zoek naar gelijkenissen.
Verloop van de workshop: beschrijf het verloop van de workshop en maak voor elke fase een nieuw item aan :  
Type :  
kennismaking
Korte procesbeschrijving :  
D.m.v. een aantal korte kennismakingsoefeningen leren de leerlingen mekaar kennen en wordt het ijs gebroken.
Type :  
speeddate
Korte procesbeschrijving :  
De leerlingen praten per twee over zichzelf. De bedoeling is dat men elkaar zo goed mogelijk leert kennen.
Type :  
de test
Korte procesbeschrijving :  
Er wordt getest hoe goed de leerlingen elkaar na de kennismaking en de speeddate al kennen. dit gebeurd d.m.v. een speelse activiteit.
Type :  
stadsspel
Korte procesbeschrijving :  
De leerlingen gaan in kleine groepjes (van ongeveer 4 leerlingen) de straat op om zoveel mogelijk opdrachten tot een goed einde te brengen. Samenwerken met je teamgenoten is hier heel belangrijk.
Type :  
afsluiten
Korte procesbeschrijving :  
Gegevens worden uitgewisseld in de hoop dat er een blijvend contact is tussen de leerlingen uit de reguliere klas en de okan klas.