Piñatas in Latijns Amerika

NGO of educatieve organisatie :  
Beschrijving
Korte beschrijving van doel, inhoud en methodiek :  
Feesten in Latijns Amerika zijn een serieuze zaak. Door feesten worden er rituelen herhaald en krachten en mensen erkend, gevierd en vereerd. Het belang van de gemeenschap en het gezin in het leven van mensen is er sterk aanwezig. Onafhankelijk van het feest, is feesten een moment waar solidariteit, liefde, zorg en familie centraal staan. Verjaardagen zijn een belangrijk voorbeeld van feesten; piñatas zijn hier onmisbaar, zeker als het de verjaardag van een kind is. Kinderen en volwassenen komen samen om het nieuwe jaar van het kleine familielid te vieren. Een piñata maak je met heel veel zorg en dient om achteraf tijdens het verjaardagsfeest kapot te slaan! Bij het kapotslaan van de piñata nemen de kinderen hun plaats in (van klein naar groot). Eens de piñata afgebroken is, dan worden de kleine cadeau's verzameld. De kinderen moeten zo goed mogelijk cadeau's proberen te pakken van de piñata… ze nemen van de grond wat ze kunnen, de kleinsten krijgen hulp van de mama’s. Dit is een oude gewoonte vol van betekenis.
Methodiek :  
Lezing/getuigenis/debat
Educatieve workshop
Doelgroep :  
Lager onderwijs
Secundair onderwijs
Lager onderwijs :  
2e graad
3rd graad
Secundair Onderwijs :  
1ste graad
2e graad
3e graad
4e graad
Type :  
ASO
TSO
BSO
KSO
DBSO
BuSO
Minimum aantal deelnemers :  
1
Maximum aantal deelnemers :  
25
Tijdsduur :  
1u30
Materiaal dat door de school voorzien moet worden :  
Gerecycleerd materiaal: papier, (dun) karton (bv: van cornflakes), een doos cornflakes/leerling, scharen, zijde en crêpepapier van verschillende kleuren, plakband + koord om piñatas op te hangen (wordt besproken met de begeleider en leerkracht)
Accommodatie die door de school voorzien moet worden :  
Liefst tafels waar kinderen in een grote groep of in verschillende groepen kunnen werken. Het lokaal van de gewone les is ook prima als we per groepjes kunnen werken.
In welke provincie(s) vindt de workshop plaats ?  
Antwerpen
Vlaams-Brabant
Limburg
Brussel
Transportkosten :  
0.30€ per km
Prijs per sessie :  
75.00€
Belangrijkste doelstelling van de workshop :  
Hoofddoelstellingen: Inzicht krijgen over de belang van het kind-koning van het gezin. Inzicht krijgen rond feesten in Latijns-Amerika en Peru: wanneer traditie, openheid, gastvrijheid en kleur samen komen in een kader van familie en solidariteit. Inzicht krijgen rond waarden en normen in de bevolkingen van Latijns-Amerika met de focus op Peru ivm gezin en gemeenschap. Inzicht krijgen rond persoonlijke relaties in Zuid Amerika. Inzicht krijgen in het zelf nadenken over hoe men zelf participeert in de opbouw van een relatie; wie geef ik aandacht, wie help ik het meest, wie helpt mij, of wie helpt mijn mama, papa, broer en zus. Een menselijke relatie valt niet uit de lucht… jij bouw die op in de loop van je leven, en achteraf kan jij genieten van de resultaten. Reflecteren rond solidariteit en liefde. Andere doelstellingen: Inzicht krijgen over het wereldbeeld van andere bevolkingen. Inzicht krijgen over het belang van de gemeenschappelijke ervaring in andere bevolkingsgroepen. Leren over het verschil tussen diverse bevolkingen binnen de Peruaanse samenleving. Inzicht krijgen rond de tradities, gewoonten en manieren van het soort piñatas in Latijns Amerika. Werken met gerecycleerde producten.
Verloop van de workshop: beschrijf het verloop van de workshop en maak voor elke fase een nieuw item aan :  
Type :  
(Interactief) Gesprek
Tijdsduur :  
15-20 min
Korte procesbeschrijving :  
Introductie van feesten en verjaardag vieren in Latijns- Amerika en de vergelijking met hoe men (kinderen)verjaardag in België viert. De nadrukt ligt op de relaties binnen het gezin en de het belang van het kind-koning, familieleden en gemeenschap zoals solidariteit en samen zijn.
Type :  
Handwerk + interactief gesprek
Tijdsduur :  
1u 20min
Korte procesbeschrijving :  
Er wordt gewerkt aan piñatas (individueel of per groep afhankelijk van leeftijd) indien gewenst, het maken van lijm. De piñatas worden met gerecycleerd materiaal gemaakt. Er wordt ruimte gegeven voor vragen en inzichten. Indien een extra uur kan ook de piñata afgebroken worden! = feesten!
Type :  
Slot
Korte procesbeschrijving :  
Al de piñatas worden voorgesteld aan de groep.