Tierra Unida

NGO of educatieve organisatie :  
Beschrijving
Korte beschrijving van doel, inhoud en methodiek :  

Zowel in Colombia als dichter bij huis is het recht op een eigen stukje grond om te leven niet altijd vanzelfsprekend. Inheemse stammen die moeten vluchten voor een groot project van een Colombiaans mijnbouwbedrijf, vluchtelingen uit Syrië die op zoek zijn naar een nieuwe plek in Europa, Vlaamse boeren wiens grond natuurgebied dreigt te worden, … Grond is vaak de inzet van ingewikkelde conflicten. Als het recht op grond wordt geschonden, worden mensenrechten geschonden. In een geglobaliseerde wereld zijn mensenrechten bovendien niet enkel een verantwoordelijkheid van een nationale overheid: lokale problemen kunnen wereldwijde gevolgen kunnen hebben.  We focussen in deze workshop op mensenrechten van vluchtelingen, vrouwen, arme boeren en etnisch-culturele minderheden in Colombia, in Europa of elders, en kijken ook hoe het zit met de rechten van onze planeet. Vanuit speelse methodieken leren we de ingewikkelde realiteit van Colombia kennen en ontdekken we dat de uitdagingen in Colombia veel gelijkenissen vertonen met die elders op de wereld. Wat zijn mensenrechten, wie beschermt ze en welke zijn belangrijk voor jou? Op het einde van de workshop steken leerlingen zelf een actie in elkaar om strijd te voeren voor een mensenrecht dat zij belangrijk vinden. Een grondig uitgewerkte workshop en goede begeleiders nemen de leerlingen mee op een reis door Colombia en de wereld. Interactieve werkvormen, filmfragmenten en deskundige begeleiders vergezellen de leerlingen tijdens hun zoektocht door terra incognita. 

Methodiek :  
Actief gesprek / filosoferen
Educatieve workshop
Doelgroep :  
Secundair onderwijs
Secundair Onderwijs :  
3e graad
Type :  
ASO
TSO
BSO
KSO
Maximum aantal deelnemers :  
25
Tijdsduur :  
100 minuten (2 aansluitende lesuren)
Materiaal dat door de school voorzien moet worden :  
Wij geven deze webwinkel op jouw school. Voorzie per groep een ruim, verduisterbaar lokaal en per lokaal: tafels, stoelen en de mogelijkheid tot kwaliteitsvolle projectie.
In welke provincie(s) vindt de workshop plaats ?  
Antwerpen
Vlaams-Brabant
Limburg
Oost-Vlaanderen
West-Vlaanderen
Brussel
Transportkosten :  
0.36€ per km
Prijs per student :  
5.20€
Praktische opmerkingen :  
We kunnen maximaal 4 workshops tegelijkertijd begeleiden.
Belangrijkste doelstelling van de workshop :  
Vanuit speelse methodieken leren we de ingewikkelde realiteit van Colombia kennen en ontdekken we dat de uitdagingen in Colombia veel gelijkenissen vertonen met die elders op de wereld. Wat zijn mensenrechten, wie beschermt ze en welke zijn belangrijk voor jou? Op het einde van de workshop steken leerlingen zelf een actie in elkaar om strijd te voeren voor een mensenrecht dat zij belangrijk vinden.