Vluchtelingenspel “Brussel, enkele reis?” Inleefspel rond het traject van vluchtelingen in België

NGO of educatieve organisatie :  
Beschrijving
Korte beschrijving van doel, inhoud en methodiek :  
Dit is een tweevoudig inleefspel. De spelers leven zich in de situatie van een vluchteling in België in. De verschillende aspecten komen aan bod (asielprocedure, uitwijzing, illegaliteit, inburgering, opleiding, werk…). Ze ervaren ook de situatie van de verschillende mensen, organisaties en instellingen in België die in aanraking komen met deze vluchtelingen. De spelers krijgen hierdoor meer inzicht in de complexiteit van het migratievraagstuk. Uitwerking: In dit spel kruip je in de huid van een vluchteling die naar België komt. Je kon niet langer in je land blijven en zoekt een nieuwe toekomst in België. In 8 ontmoetingen met andere spelers maak je kennis met de asielprocedure, opvangcentra, inburgering, illegaliteit, huisvesting, clandestiene tewerkstelling, vrijwillige terugkeer, uitwijzing, enz. Tijdens dit traject moet je proberen om zo hoog mogelijk te scoren op je welzijnsbarometer. In het spel worden de spelers voor moeilijke keuzes geplaatst. In de nabespreking worden deze situaties hernomen in de vorm van een stellingenspel of via een open discussie. Het spel kan op Foyer of op locatie gespeeld worden. Beoogde effecten: De deelnemers worden zich bewust van de complexiteit van het migratievraagstuk. Ze leren de situatie van verschillende kanten bekijken. Ze worden zich meer bewust van zowel menselijke als legale en structurele aspecten van het asielverhaal.
Methodiek :  
Inleefactiviteit
Doelgroep :  
Secundair onderwijs
Secundair Onderwijs :  
3e graad
4e graad
Type :  
ASO
TSO
BSO
KSO
Minimum aantal deelnemers :  
8
Maximum aantal deelnemers :  
32
Tijdsduur :  
2u
Accommodatie die door de school voorzien moet worden :  
Een groot lokaal (afhankelijk van het aantal spelers)
In welke provincie(s) vindt de workshop plaats ?  
Antwerpen
Vlaams-Brabant
Limburg
Oost-Vlaanderen
West-Vlaanderen
Brussel
Prijs per student :  
2.00€
Praktische opmerkingen :  
2€ Per persoon op Foyer 80 euro in uw organisatie in Brussel 120 euro in uw organisatie buiten Brussel + verplaatsingskosten voor de begeleider.
Belangrijkste doelstelling van de workshop :  
De deelnemers worden zich bewust van de complexiteit van het migratievraagstuk. Ze leren de situatie van verschillende kanten bekijken. Ze worden zich meer bewust van zowel menselijke als legale en structurele aspecten van het asielverhaal.
Verloop van de workshop: beschrijf het verloop van de workshop en maak voor elke fase een nieuw item aan :  
Type :  
inleefspel
Tijdsduur :  
2u
Korte procesbeschrijving :  
De spelbegeleider zorgt voor een korte inleiding en een nabespreking. De deelnemers spelen onderling 8 ontmoetingen tussen een vluchteling en een persoon of dienst in België.